Een werkdag van Rob Ramsey, senior adviseur
Sinds juni 2018 is Rob actief als adviseur bij B&A. Rob heeft ruime ervaring in verschillende sectoren, zowel privaat als publiek, en met zijn kennis van het sociaal domein helpt hij gemeenten een stap vooruit in de transformatie. Hij kijkt niet alleen vanuit de inhoud maar ook vanuit de mensen, processen, structuren en de maatschappij. Rob werkt altijd aan meerdere opdrachten tegelijkertijd.
Benieuwd naar zijn werkdag? Lees dan verder.
Het is een drukte van jewelste vandaag… gelukkig zijn niet alle dagen zo
Oosterhout
Om 9 uur een afspraak in Oosterhout, dus extra vroeg vertrokken in verband met mogelijke files. Maar goed ook, de file begint meteen. Ongeluk. Yorick van den Berg en ik presenteren in Oosterhout ons innovatieve plan voor een onderzoek naar de doorwerking van rekenkameronderzoeken. Het model dat we hanteren hebben Yorick en ik enige weken daarvoor ontwikkeld en moet snel inzicht geven in de doorwerking. De leden van de rekenkamer zijn enthousiast en korte tijd later krijgen we het bevrijdende “ja”-woord.
Groningen
Op de terugweg in de auto praat ik nog na met Yorick over ons onderzoek voor de gemeente Groningen. “Doelenjungle” hadden we in ons rapport gezet en dat verscheen in het Binnenlands Bestuur. De conclusies zijn best positief – het ging om de informatieverstrekking rondom de Wmo – omdat de gemeente goede plannen heeft voor verbetering en ten opzichte van andere gemeenten ongeveer in de middenmoot zit. Er is in Wmo en Jeugdzorg veel gebeurd de afgelopen jaren en de primaire aandacht ging uit naar de dienstverlening aan de burgers. Informatieverstrekking, met name aan de Raad, komt pas sinds kort goed in het vizier.
Den Haag
Dan terug naar Den Haag want daar ligt een complexe klus, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), voor een onderzoek naar de maatschappelijke acceptatie van aanpassingen in het vereveningsmodel dat wordt gebruikt voor het jaarlijks verdelen van de bijna €30 miljard onder gemeenten. Complex omdat het veel verschillende parameters bevat die we onder de knie moeten krijgen voordat we een zinvol inzicht kunnen geven in het geheel. We hebben al gesproken met de Raad voor het openbaar bestuur en blijken in grote lijnen op dezelfde weg te zitten. Wij gaan in ons rapport echter dieper, veel dieper. Vierkante oogjes van het maken van complexe berekeningen in een enorme spreadsheet. Ik dacht dat ik ‘spreadsheetkoning’ was maar we kregen van BZK een spreadsheet waarin formules werden gebruikt die ik nog niet kende. Spreadsheetprins dan maar?
Middelgrote gemeente
‘s-Middags een afspraak bij een middelgrote gemeente – ik mag (nog) niet vertellen welke. Ik ben twee dagen geleden gebeld omdat er een serieus (en duur) probleem is ontstaan met een project in de ruimtelijke ordening. Hoe kon dat gebeuren? De gemeente wil een documentenonderzoek en op korte termijn antwoorden – wie, wat, wanneer, waarom et cetera. Mijn hoofd duizelt. Dat worden duizenden documenten en vele duizenden e-mails die we door moeten spitten. Tijdens het gesprek probeer ik de zaak te ordenen – het onderzoek moet staan als een huis en de onafhankelijkheid van de onderzoekers – wij dus – moet worden geborgd. Samen met de gemeente stel ik een ruw plan op, in mijn hoofd stel ik een team samen en een planning – een junior, een senior, nog een senior, een technisch expert, backoffice, IT… Twee dagen later presenteer ik een concreet voorstel waarin ook de wijze van rapporteren is meegenomen en krijgen we het startsignaal. De eerste dozen met dossiers liggen inmiddels achterin mijn auto, de eerste 16 gigabyte aan data op een beveiligde memorystick in mijn broekzak (uiteindelijk krijgen we vijf memorysticks).
Den Haag
Dan weer naar Den Haag. Ik verbaas me al langer over schuldhulpverlening (of moeten we nu zeggen: schulddienstverlening?) omdat we lijken te wachten tot mensen tot over hun oren in de schulden zitten en er niet meer uit komen. Is het niet verstandiger mensen te leren zonder schulden te leven? En zo ja, hoe doe je dat dan en wat is de rol van de gemeente daarin? Ik zet er wat over op papier maar het lijkt voor veel mensen een nuanceverschil. Het is lastig uit te leggen dat dit nuanceverschil hele grote gevolgen heeft en de zelfredzaamheid van burgers enorm kan vergroten. Schulden worden een almaar groter probleem in ons kleine maar drukke landje en het is soms schrikbarend eenvoudig om leningen af te sluiten die je ‘never nooit niet’ kunt terugbetalen. Een zeer belangrijk vraagstuk dus. Het lukt me vandaag niet meer een mooi stuk af te ronden, dat moet dus nog even wachten. Immers, of je doet het goed, of je doet het niet, is mijn stelling.
Op naar huis
Mijn werkdag zit erop. Maar ho… mijn vrouw belt. Zij heeft een stevige opdracht bij het UWV en is net thuis. Wij wonen op een zeilschip en de kachel doet het niet meer… de brandstof is op. Of ik even langs het tankstation wil om een paar gevulde jerrycans mee te nemen. Is goed… neem ik gelijk wat lekkers mee voor het avondeten.
Nieuws
Wilt u meer weten?
Vraag het aan:
Rob Ramsey
r.ramsey@bubag.nl 06 - 54 30 43 99Meer over Rob Ramsey