B&A trotse partner van OSCAM

B&A is sinds begin dit jaar trotse partner van het Open Space Contemporary Art Museum (OSCAM) in Amsterdam-Zuidoost. Het museum voegt diverse disciplines, waaronder kunst, mode, design, vakmanschap en ontwikkeling samen in één museum. Bezoekers kunnen in het museum zien, voelen en doen wat OSCAM een innovatief en vooruitstrevend museum maakt. OSCAM draagt bij aan de ontwikkeling van vernieuwende museale ideeën en inzichten voor de Bijlmer en is representatief voor het veelkleurige publiek.

Maatschappelijke participatie

‘OSCAM laat bewoners van Amsterdam-Zuidoost kennis maken met kunst en cultuur en biedt kunstenaars de mogelijkheid om kennis te maken met Amsterdam-Zuidoost. Wij ondersteunen het museum graag als partner omdat het maatschappelijke participatie stimuleert: het brengt kunst en cultuur dichtbij de bewoners van Amsterdam-Zuidoost,’ aldus José ten Kroode.

Over OSCAM

OSCAM is een culturele trekpleister gevestigd in het Cultureel Educatief Centrum, een centrum waar onderwijs, werkgelegenheid, sport en kunst & cultuur samenkomen in Amsterdam Zuidoost. Het museum werd geopend ter gelegenheid van 50 jaar Bijlmer om de culturele diversiteit en rijkheid van het stadsdeel uit te lichten. Initiatiefnemers zijn Stadsdeel Zuidoost en curator Marian Duff, die vanuit haar bedrijf MAFB het concept ontwikkelde voor OSCAM. Het museum heeft een maatschappelijke insteek, bewoners van de Bijlmer kunnen kennismaken met gerenommeerde kunstenaars en, door het tonen van hoogwaardige kunst, trekt het culturele klimaat in de Bijlmer aan.

Het Open Space Contemporary Art Museum beantwoordt aan de behoefte van de Bijlmer om museale activiteiten vaker in Amsterdam Zuidoost te organiseren. In samenwerking met het Decoratelier Nationale Opera en Ballet, Amsterdam Museum, AMFI en diverse andere partners realiseert OSCAM museale overzichtstentoonstellingen, waardoor museale objecten en kunst uit heel Nederland en daarbuiten toegankelijk worden.

Elkaar kansen geven

Marian Duff: ‘OSCAM was bedoeld als pop-up museum. Vorig jaar stonden we hier met het team als nieuwe huurders van het CEC. Nu vieren we een nieuw begin, met nieuwe samenwerkingspartners: de OBA Hotspot Ganzenhoef, het Decoratelier van Nationale Opera & Ballet, Amsterdam Museum, het Cultureel Educatief Centrum, het OSCAM Café, en B&A.

OSCAM staat voor kansen, voor talent uit de Bijlmer en beyond’, aldus Duff. ‘Niet enkel voor goed geschoolde mensen in het kunst veld, maar ook voor autodidacten en talenten die niet pasten op de academies, mensen die niet snel een kans krijgen bij de gerenommeerde podia. Ik geloof echt in elkaar kansen geven, zoals ik ook kans heb gekregen. Ik heb trouwens moeten leren om gebruik te maken van kansen, want van kinds af aan heb ik geleerd dat je onafhankelijk moet zijn. Ik had mijn moeder als voorbeeld. Mijn moeder draaide als hoofdverpleegkundige bijna 40 jaar lang nachtdiensten, had verschillende bijbanen en voedde mijn broer en mij alleen op. Van haar heb ik geleerd om de dingen zelf voor elkaar te boksen. Als 15-jarige werkte ik op het strand in Bloemendaal voor mijn boekengeld. Ook omdat ik niet wilde dat mijn moeder nog meer ging werken. En vanaf mijn 16e betaalde ik alles zelf. Niet omdat het moest, maar omdat ik het zelf wilde.

Dat soort ervaringen hebben me gevormd en maken dat ik het lastig vindt om ja te zeggen als iemand aanbiedt om mij te helpen. Maar dankzij mensen als José ten Kroode, Els van der Plas, Judikje Kiers en Frank Cornelissen heb ik geleerd dat je zo’n aanbod ook als een kans kunt zien om je te bewijzen, om je dromen waar te maken en iets terug te geven.

José ten Kroode noem ik al jaren de eerste Marian Duff-believer. Zij heeft me alle kansen geboden om een goede manager te worden in haar managementteam. Samen met haar managede ik 10 jaar geleden 31 personen die op hun beurt zich weer inzetten voor jongeren. Ook voor jongeren in Amsterdam-Zuidoost. Zij heeft me geleerd om altijd jezelf te zijn en te staan voor je team. Een les die ik elke dag probeer toe te passen.’